Gittikçe popülerleşen ”akıllı ev sistemleri” ile ilgileniyorsanız ve evinizde bir ev otomasyonu kurulumu yapmak istiyorsanız, bir uzmanın tavsiyelerine ihtiyacınız vardır. Ev otomasyonu, elektrikli cihazlarınızın bağlanabileceği ve daha sonra bir kontrolör, tabletiniz veya cep telefonunuz aracılığıyla çalıştırabileceğiniz bir sistem için ortak bir isimdir. Bu şekilde aydınlatmanızı, ısıtmanızı, ses sisteminizi, alarm sisteminizi, panjurlarınızı veya perdelerinizi ve çamaşır makinenizi aynı yerden kolayca çalıştırabilirsiniz . Ev otomasyon sistemi ile tüm bu bileşenleri merkezi bir sistem ile birleştirebilir ve kontrol edebilirsiniz. Gadget meraklıları ve çok sayıda elektrikli ev aletleri olan insanlar için, bu sistem oldukça pratik olacaktır. Akıllı ev sisteminin kurulumu ile ilgili merak ettiklerinizi aşağıda bulacaksınız.
İçindekiler
Maliyetler
Bir ev otomasyon sistemi ucuz değildir ve fiyat esas olarak evinizin boyutuna, kullandığınız ekipmanın kalitesine ve sistem türüne bağlıdır. Kurulumu istediğiniz kadar komplike veya basit yapabilirsiniz, bu tamamen sizin isteklerinize ve ihtiyaçlarınıza bağlıdır. Aşağıdaki tablo, karşılaşabileceğiniz maliyetlerin bir göstergesidir. Özel durumunuz için bir fiyata ihtiyacınız varsa, teklif istemek daha iyidir. Tablodaki tüm fiyatlara KDV, malzeme ve kurulum maliyetleri dahildir.
Eşya maliyeti | fiyat |
Elektrik tesisatı | 600 tl – 700 tl |
Sigorta kutusu uzatması | 700 tl – 800 tl |
Standart ev otomasyonu (kepenkler ve aydınlatma) | 3000 tl |
Toplam standart ev otomasyonu kurulumu | 4.300 tl – 4.500 tl |
Isıtma ekleyin | 1000 tl – 1500 tl ekstra |
Alarm sistemi ekle | 1800 tl – 2500 tl ekstra |
Ses ekle | 2500 tl – 3000 tl ekstra |
Ev otomasyon sistemini yeni inşa edilmiş bir eve yerleştirme | Ev değerinin% 3 -% 5’i |
- Standart bir ev otomasyonu kurulumu : Seçebileceğiniz en ucuz seçenek, standart bir ev otomasyonu kurulumunun kurulmasıdır. Bu genellikle bir gün içinde yapılabilir ve aydınlatmanız ve panjurlarınız üzerinde kontrol sahibi olmanızı sağlar. Bunun için ortalama 4300 tl- 4500 tl ödersiniz.
- Ek ilavelerle standart bir ev otomasyonu kurulumu : Evinizeki ses sistemini veya alarm sisteminizi de standart kuruluma eklemek istiyorsanız, ekstra bir fiyat eklenir. Bu durumda ortalama 9000 tl – 9500 tl ödersiniz.
- Yeni inşa edilmiş evinizi ev otomasyonu ile tam olarak donatın: Yeni inşa edilmiş bir eve taşınıyorsanız bir ev otomasyon sistemi ile tamamen otomatik hale getirilmesi için mükemmel bir zamandır. Bunun için ödediğiniz fiyat, evinizin toplam fiyatının yaklaşık% 3 ila% 5’ini alır. Yeni inşa edilen evinizin maliyeti ortalama 450.000 tl ise, bunun için ortalama 7.500 tl – 12.500 tl ödersiniz.
Fiyat yapısı
Fiyat yapısına bakarak maliyetin hangi bölümünden daha fazla tasarruf edeceğinizi öğrenebilirsiniz. Yeni sisteminiz için fiyatın büyük bir kısmı malzemelere gidecek ve bu toplam maliyetin yüzde 70’ine denk gelir. Bu nedenle, paradan tasarruf etmenin en iyi yolu, piyasadaki tüm ürünleri iyi bir şekilde karşılaştırmak ve promosyonlardan ve tekliflerden yararlanmaktır. Diğer yüzde 30, ücretlendirildiyse, işgücü maliyetleri (yüzde 25) ve çağrı maliyetleri (yüzde 5) arasında bölünmüştür. Aşağıdaki şemada size bu fiyat yapısının nasıl göründüğünün grafik gösterimi verilmektedir.
Toplam maliyeti etkileyen seçenekler
Yeni akıllı ev sisteminizi planlarken, ev otomasyon uzmanı, nihai sonucu ve fiyatı etkileyen bir dizi seçim vardır.
- Kurulum kalitesi : Piyasada her fiyat skalasına uygun bir üretici bulunmaktadır. Bütçenize göre daha uygun fiyatlı malzemeler tercih edebilir, aynı zamanda daha fazla ödeyerek A sınıfı bir sistemi de tercih edebilirsiniz. Hangi markanın kullanılacağına karar vermeden önce iyi bir karşılaştırma yapmak akıllıca olacaktır.
- Kurulumun boyutu : Dar bir bütçeniz varsa, her zaman küçük bir kurulumla başlayabilirsiniz. Ev otomasyon sisteminin güzelliği, daha sonra her zaman başka bileşenler ekleyebilmenizdir.
- Kendiniz yapın : Programlama ve elektrik biliyorsanız, basit bir ev otomasyon sistemi oluşturmak mümkündür. Bu işlemler genellikle oldukça zordur ve komplikedir bu sebeple kendiniz yapmanız önerilmez. Ancak bu konuda yeterli bilgi ve tecrübeniz varsa, malzemelere erişebiliyorsanız gereken güvenlik önlemlerini alarak yaptığınızda toplam maliyetten yüksek miktarlarda tasarruf edersiniz.
Tasarruf ipuçları
Ev otomasyon sistemleri oldukça kullanışlı olmasına rağmen, maliyetleri de hayli yüksek olabilir. Bu maliyetleri aşağıdaki ipuçlarıyla düşürebilirsiniz.
- Yerel bir profesyonelle anlaşın : Ev otomasyonu uzmanınızı yerel veya bölgesel olarak bulmaya çalışırsanız, ulaşım gibi detay maliyetlerinden tasarruf edersiniz.
- Tüm sistemi aynı anda kurudurun : Basit bir sistemin kurulması daha ucuzdur ancak akıllı ev sisteminizi genişletmeyi ve kapsamını arttırmayı planlıyorsanız aynı zamanda yapmanız toplam maliyeti azaltacaktır.
Teklifleri karşılaştırın
Tasarruf etmenin son yolu, piyasanın neler sunabileceğine bakmaktır. Bunu da bölgenizdeki çeşitli uzmanların tekliflerini karşılaştırarak yaparsınız. Karşılaştırma aracımız size bu konuda ücretsiz olarak ve herhangi bir zorunluluk olmadan yardımcı olabilir. Bu şekilde yeni ev otomasyonu kurulumunuzla ilgili en iyi kararı verebilirsiniz.